Medical Taping is een vorm van tapen om lichamelijke problemen te verhelpen en te voorkomen. Het is van oorsprong een Aziatische methode, die een stabiliserende en sturende werking heeft op gewrichten en de spierfunctie. Daarnaast stimuleert en ondersteunt Medical Taping de bloed- en lymfcirculatie.

Medical Taping kan voor de behandeling van een rug, schouder, knie of kuit blessure worden gebruikt. Daarnaast werkt de tape ook bij de behandeling van kneuzingen, de muisarm, tennis- of golferselleboog. In alle gevallen beperkt de tape de bewegingsvrijheid niet. De elastische tape zorgt ervoor dat de huid onder de tape wordt gelift. Hierdoor wordt de druk onderhuids in het blessuregebied verminderd. Dit bevordert de doorbloeding en de lymfestroom. De pijn die veroorzaakt wordt door de kneuzing of blessure neemt hierdoor af, of verdwijnt helemaal.

_54A2661

Voordelen van Medical Taping:

Minder of geen pijn;
Geeft steun aan gewrichten en spieren;
Vermindert oedeem;
Corrigeert gewrichten en weefsel;
Betere doorbloeding en stofwisseling;
Voorkomt (meer) blessureleed;
Verbetert sportprestaties.

Uit een studie van Fysio Tape, een van de fabrikanten van de tape, blijkt dat na een tweede behandeling, één week na de eerste behandeling, de klachten nog verder afnemen. Bij zware klachten is het mogelijk om de tape een derde keer aan te brengen voor een versterkt effect. Mijn advies is om de tape minimaal vijf dagen te laten zitten en de behandeling te herhalen. Overigens zijn er geen nadelige effecten of bijwerkingen bekend door het gebruik van Medical Taping. 

_54A2622
Goed nieuws voor hooikoortspatiënten; Medical Taping kan ook uitkomst bieden bij hooikoortsklachten. Hooikoortspatiënten die ik als (sport)therapeut heb behandeld geven aan dat zodra de tape is aangebracht, zij meteen vrijer kunnen ademen. Wanneer de tape op de bovenrug is aangebracht, tilt het de huid een klein beetje op. Hierdoor komen de bindweefselstructuren tot rust. Dit heeft vervolgens een positieve invloed op het immuunsysteem, waardoor het lichaam bij hooikoorts minder zal reageren en óók minder stoffen aanmaakt voor een allergische reactie. Meer informatie over Medical Taping bij hooikoorts vind je hier.

Zo snel mogelijk kennis maken?

Natuurlijk kan dat!